romani-prin-lume

BT24 - Banca Transilvania

Florarie romaneasca la Roma

Florarie romaneasca la Roma
Cine spune ca romancele din Italia sunt toate "badante" si "colf" si ca n-au spirit intreprinzator? Mirela Mentel, 36 ani, de peste 10 ani la Roma, a dovedit ca se poate face trecerea de la statutul de menajera la cel de patroana. A studiat piata, s-a zbatut pentru a obtine sprijin de la primaria Romei si a reusit sa-si deschida o florarie numita "Eden".

 

Povestea Mirelei este aceeasi, pana la un punct, cu a multora dintre imigrantii romani din Italia. La inceput a venit sotul, care lucreaza ca zidar, apoi a venit si ea, in 1996, dar n-a fost chip sa ramana: "Am fost la Milano 6 luni, dar n-am gasit nimic de munca, nici locuinta, eu ramas insarcinata, asa ca ne-am intors acasa. Am venit inapoi in 1999 si am lucrat la Roma, la un hotel, timp de trei ani, pana in 2002, cand am reusit sa ne facem documente cu Sanatoria. Dupa slujba de la hotel, au fost cativa ani in care am lucrat ca baby-sitter si faceam curatenie la ore".

 

Pana aici, povestea e la fel. A venit momentul unei decizii importante: "Lucram la ore si ma saturasem de fugareala pe autobuze, mergeam din deal in vale, din casa in casa, si simteam ca nu ajung nicaieri. Am vazut atunci intr-un ziar, in Porta Portese, un anunt dat de Primaria Romei, care punea la dispozitie finantari pentru strainii care vor sa-si deschida activitati proprii in periferie". Asa a inceput totul. Primaria Romei avea la dispozitie fonduri pentru 30 de proiecte, pentru care concurau 300 de candidati. Mirela ne povesteste cum a reusit sa obtina finantare pentru proiectul inedit al unei florarii. AFLA MAI MULTE AICI!

 

Sursa: Gazeta Romaneasca

 

Alte stiri asemanatoare

Categorii